vanzatori nocturi de carti si genii moldoveni.


am un prieten care mo zaibit. mai multi de fapt, dar aista mo zaibit prin cat de plictisitor a devenit in felul sau de’a fi. in insistenta sa de a fi asa. intro oarecare schimbare interioara, in care el a uitat ca ”prikoalele vin..prikoalele se duc”. in faptul ca a uitat ca mai sunt carti de citit; mai exista visuri.

presupun ca noi toti devenim plictisitori intro oarecare zi, dar asta nu inseamna ca prietenul meu nu ma zaibit. sau ca pe mine nu trebuie sa ma doara faptul ca ‘apa trece, pietrele raman’ vorba poetului. sau ca prietenul meu, cititor si el din cand in cand a acestui portal, o sa aiba aceasi reactie (asteptata, previzibila, banala) dupa lectura asta plictisitoare. un zambet schimonosit, un ‘pizdetz’ si acelasi val de ‘nime blea nu ma intelege’. prietenul meu, vedeti voi, este un ‘geniu nerecunoscut’. sau nedevenit.

presupun ca noi toti ne credem, mai devreme sau mai tarziu, ‘genii’. VD, alt prieten de’a meu, cand se trezeste dimineata, simte si el un gust amariu un gura. prietenii stiu de ce. si el tot. ca si neimplinutul de mai sus, acest ‘geniu’ tot nu e inteles.

Moldova, in general, e o tara plina de ‘genii’ neintelesi. care ca si eroii lu Karinthy incearca sa vorbeasca limbi neintelese chiar cand au certitudinea ca nu sunt intelesi. Lor le plac hotelurile si stergarele albe, moi, schimbate in fiecare zi. ei le pizdesc la sfarsit de ‘conferinte’ si nu au remuscari. ei au argumente puternice pentru a nu avea remuscari si, iarasi, ca si eroii lu Karinthy, ei urmaresc revolutiile de pe acoperisuri, criticandu-i pe toti cat de neorganizati, inculti si violenti sunt. dupa care mai fumeaza o tigara.

eu tac si continui, la miez de noapte, sa ma cert cu vanzatorii de carti despre profetul lui Gibran. vedeti voi, vanzatorii nocturni de carti nu se cred genii. ei sunt sinceri si simpli. ei nu sunt postmodernisti, creativi, cu har-de-la-dumnezeu si cu convingerea ca ar fi ‘neintelesi’.

adieu people d’Orphalese.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 thoughts on “vanzatori nocturi de carti si genii moldoveni.

 1. Eu vreu sa zic – este tare cruta cand cineva te zaibeshte, devenind plictisitor, adica te zaibeshte devenind zaibit. Empatizezi.

  • q: da. prikolinyi gand.
   si cum eu suspectez ca fiecare din noi are vreo 4 eu-ri (cel putin) nu-i exclus ca autorul sincer si simplu empatizeaza prietenului plictisitor care este, oarecum, tot el. ;)

 2. “gust amariu un gura” – asonanta cu greseli pe care autorul le comite intentionat pentru a transmite starea de agonie si durere in care autorul se afla de la moartea de tuberculoza a primei sale iubite de 14 ani.

  “stergarele albe, moi, schimbate in fiecare zi” – metafora prin care din strafundurile subconstientului eului liric apare o descriere a vietii sentimentale a autorului; conform lui Freud, mentionarea cuvantului alb denota inhibarea unei persistente dorinte de puritate.

  ‘apa trece, pietrele raman’ desigur denota afinitatea bine-cunoscuta deja pentru folclorul din spatiul transcarpatian; regionalismele de asemena ne permit sa plasam autorul in acest spatiu, dar contrar stilului obisnuit autorul nu ne bucura cu o ghicitoare, sau un vers dintr-un cantec popular.

  ‘pizdets’ este desigur o reminiscenta de pe timpul exilului intr-un gulag pe care autorul l-a suferit in tinerete. anume de acolo se trage tendinta spre discurs explicit si pe alocuri vulgar.

  durerea, Freud, folclorul moldovenesc si vulgaritate se imbina cu succes in aceasta opera literara enigmatica care cu siguranta va ramane un punct de referinta pentru o pleada de autori ai noii generatii.

 3. Din nou, intrebare inspirata dintr-o expresie caracteristica spatiului protoromanesc (am incalecat pe-o sa si ti-am spus poveste-asa). denota o minunata coeziune cu stilul articolului. Nici vorba de furt: critica mea e un mic licurici comparativ cu lumina creativa pe care o emana opera maestrului.

 4. Ştergărele, zaibele, cărţulii asta’i tot praf în ochi, esenţialui e că MOLDOVA E PLINĂ! :)) joke
  de fapt legătură între ştergare albe şi genii neînţeleşi pot so atribui Greciei antice … hmm poate acesta va fi noul brand naţional ah da şi rocile de pe 7.
  LA EXPORT!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s