DESTEPTAREA: Experiment sau Experienta?


Si pentru ca se cerea o explicatie, eu nu puteam sa nu scriu. Si pentru ca scriu, nu puteam sa nu scriu frumos. Pe langa cearcane, nervi, buze sparte de frigu de la 5 dimineata, lacrimi in emisie, hohote in afara emisiei, pe langa miile de euro lunar si copertele de Esquire-Vogue-GQ… pe langa toate astea trecatoare si triste, eu cu ce m’am ales? M’am ales cu nemurire, mam ales cu faima, cu glorie? m’am ales cu eminescu? Urmatorul exercitiu literar artistic propune o dezlegare de taina. Propune un zambet si o stralucire in colts de oki. Lectura placuta!

 

Cap.1 desteptarea: experiment sau experienta?

 

Daca e sa ne uitam putin in cartile celor destepti, printre buchiile lor scrise cu truda, gasim un adevar de mare pret. Adevarul acesta e in vesnica duplicitate a lucrurilor, oamenilor, intamplarilor care ni se aseaza in calea vietii. Nimic si nimeni nu (mai) poate fi categoric. Cel mai mare pericol in relativizare, draga Albert, e ca totul poate fi ignorat. Chiar si faptul ca totul poate fi ignorat, poate fi ignorat. Chiar si faptul faptului ca exista un fapt cum ca totul poate fi ignorat,  poate fi ignorat. S.a.m.d. asadar dublul taish al zilelor sure, albe, negre, roz, mov. Dublush taish al oamenilor scumpi, apropiati, rapciugosi, iubareti, daruitori, scarnavi, ticalosi, ieftini. Totul pare sa’si aiba/gaseasca o “a doua fatsa”. Interpretam, cantarim, analizam, categorisim, impartim intre bine si rau.

In mod analog, si Desteptarea pentru mine e o intamplare a carei greutate o pot supune la grozave interpretari. De ce grozave? Pentru ca in afara de camera-prompter-platou, au mai existat si oameni in acest show-emisiune. Oameni a caror lacrimi-furii NU POT fi ignorate, draga Albert. Or, atunci cand vorbim de oameni, tre sa ai mare grija ca nu cumva vreun cuvant-sunet sa se transforme intrun cutit-sulita.

 

revenind la oile noastre, mai intreb odata : desteptarea – experiment sau experienta ? in dexul cel mare si gros o sa vedeti aceste cuvinte extrem de apropiate unul de altul. Insa eu tin sa subliniez o mica dar foarte importanta diferenta. Experimentul e un soi de verificare, incercare. Pe cand experienta e mai mult o “capacitate”, un fel de “resourcefulness”, care te face sa fii cat se poate de prudent (deci intelept ?). asadar, ca sa expemplific, desteptarea mi’a fost un pahar de sampanie, sorbit printre chiote si sclipiri orbitoare ? sau, o juma de litru de chivas regal, baut cu linistea aia pe care o ai cand pamantul e la picioarele tale? Hell knows. Un lucru e sigur: au fost de toate. Au fost africani-profi-de-engleza, indieni-yogini-cantareti-actori-soferi-de-taxi, francezi-clovni-monstruosi, evrei-muzicieni, americani-calatori, rusi-campioni-la-karaoke, romani-nuntasi-in-basarabia, moldoveni-uimitor-de-talentati. A fost “publicitate”, “dupa publicitate”. A fost “ramaneti cu noi” si “10 puncte de audienta”. A fost “BLEA!!! Nu vreu sa mai lucrez cu tine”. Dar, din fericire, imi vin parazitii pe limba si vreau sa vad acum doar partea frumoasa. Haideti, mainile in aer! Sergiu, Mariana, Alina! Hei! In semisoapta va vorbesc acu. Sa nu va’mpinga necuratu sa o spuneti in emisie, dar noi am facut o treaba suuuuuperpizdoasa!

I’ll be back, cum spun guvernatorii californieni.

4 thoughts on “DESTEPTAREA: Experiment sau Experienta?

  1. Da, noi am facut o treaba pizdoasa…dar ea nu trebuia sa se sfirseasca acum, la inceput de drum…Dar oricum a fost frumos, spectaculos shi experimental.Intr-un cuvint a fost o EXPERIENTA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s