Azi, Steve a mers cu microbuzu


Azi, Steve a mers cu microbuzu. Azi steve a simtit ca oboseste.

In anii de tinerete, lui Steve i s-a intamplat o mare bucurie. Un vis de-al lui, deveni realitate. Steve, al nostru, baiat flamand si prost, brusc se trezi in obladuirea faimei.

Erau pe-atunci, in lumea lui Steve, multe obiecte din masa plastica. Asa erau vremurile. Oamenii se inghesuiau la cumparaturi, oamenii se inghesuiau la mantuirea sufletului. Femeile iubeau, femeile iertau inselaciunile. Barbatii plangeau, barbatii iertau slabiciunile, vazand cum de pe “Iubirea – obiect electrocasnic” a disparut butonul Reverse.

In tara lui Steve, oamenii erau si mai AUTENTICI, si mai ORIGINALI. Proaspat iesiti din ghearele unui imperiu formalist (formalist de la formalina) unii din ei s-au apucat a urla. In hohote. Asa cum faceau unii detinuti, care multi ani vedeau doar cerul “ïmprejmuit” al inchisorii, si care odata eliberati, primul lucru pe care-l faceau, era sa cada in genunchi aruncadu-si privirea in sus, si sa urle. Foarte multi. In sens ca oameni. In sens ca, asa dadeau ei pe sticla. Foarte multi pareau ca ies din casa doar ca sa urle. Sa urle de dorul retrairii unei eliberari. Stirile ne spuneau: “seria actiunilor de planificare economica centralizata a facut lumea sa iasa in strada”, Oleg Greva a protestat in fata ambasadei Rusiei cu mesajul: “VREM CINIMATOGRAFE IN GRAFIEA DE STAT ??????”, 4 tinere din Criuleni au fost molestate… pe naiba!

Steve a simtit ca oboseste. Steve, aceasta unitate de masura a entuziasmului, a simtit ca nu mai rezista. Si daca in copilarie, in diminetile de vara, la ivirea zorilor, el impreuna cu taica-sau puteau cutreiera cu usurinta kilometri intregi, acum, plimbarile ii pareau anevoioase. Nenecesare. Iar unicul refugiu locomotor pentru el, ramanea microbuzu. Microbuzu alb, microbuzu verde, cu soferii albi, cu soferii negri. Microbuzu era camila lui Steve-beduinul, in acel desert al oamenilor-fire-de-nisip.

Asadar, precum va spuneam mai devreme, lui Steve i se intampla nu doar cea mai frumoasa perioada a vietii, nu, e putin spus. Lui Steve i se intampla VISUL! Faimă, glorie, aplauze cu mia! Publicitati, reviste, interviuri la tv si la radio! Maldive, Paris, Tailanda! Iar printre aceste minunate ornamente prielnice varstei, Steve luneca. Exact ca un microbuz ce luneca la semafor in mijloc de decembrie, cand primarul uita nevinovat sa curete drumul de zapada. Vjneaaaaau… vjniuuuuuu… vjjjjjj…. Steve-baiatul-flămând-si-prost. Steve-beduinul. Steve-microbuzu.

Proaspat iesit dintr-o sesiune foto, imblanzit  de privirile celor care “L-am recunoscut, l-am recunoscut!!!”, Steve intalnea primavera prin COLB. COLB era ceea ce se intampla cu Orasul lui Steve atunci cand nu erau precipitatii. Nasul, parul, ochii lui de supermega se umpleau cu ceea ce se intampla Orasului atunci cand nu erau precipitatii. Steve, atunci, isi scotea rucsacul din spate, ridica mana dreapta la vazul numarului 188 si pornea la drum. Oniric. Tanar. Conectat. Tagaduind lumii diverse taine, raspunzand la daca-cobor-la-urmatoarea, intreband daca-coboara-acum. Steve isi trantea capul pe geam. El se pregatea de strada ismail, de covoare, seminte de floarea soarelui, de sutien, autogara, orhei, orhei, orhei doua locuri! Micuta noastra Malaesia, de pe strada Mitropolit Varlaam! Cu gaini, oua, branza, smantana si mere! Cu sansiti, leogran si catedrală. Si el stia, ca spectacolul nu are capat. Steve stia ca doar actorii se schimba. Dar Malaesia de pe strada Mitropolit Varlaam e vesnica. Precum e vesnic si soferul cu stegulete PLDM, ascultand Желтые тюльпаны, care de fiecare data cand Steve cobora, il intreba: listen, why are you so polite? Iar Steve ii raspundea: for the same reason you aren’t. I was brought up like that.

2 thoughts on “Azi, Steve a mers cu microbuzu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s