Moarte(a) liberalilor. Sau despre ultimul bastion al libertății.


În ipostaza în care 63% din voturi au fost numărate (și introduse în baza de date -> încă nu înțeleg ce sistem avem cu lapsul ăstă de timp), se zvonește prin curți imperiale că nu o să fie nici un tur II; că DODO a câștigat iar DORO a pierdut. De fapt, nici nu contează dacă peste noapte (sau peste alte 37%), situația se va schimba. Textul ăsta anunță moartea liberalilor.
Se zvonește demult că liberalii stau pe spatele lui Dorinel. Că în alegeri parlamentare ei iau doar 10%, iar în alea locale dezbină și distrug tot ce le cad în cale doar în Chișinău. Pentru că în Chișinău e (era) Dorinel. De azi înainte în Chișinău e Igariok. Și poate că asta e mai bine.
Acest blog a menținut tare și dîrz în ultimele zile că nici unul din candidați de fapt nu merită mai mult ca altul să ajungă la cîrma primăriei (acest loc emerit fiind meritat doar de Doamna. Dar asta îi alt marazm continuu, altă dată). Pentru că nici unul din ei nu a putut face o campanie bună, spoturi bune, discursuri bune sau să se detașeze de greșelile partidului într-un mod direct și constructiv. Iar dacă la toate aceste capitole trebuie de dat vreo notă, cred că DODO iese la fiecare în față. Spoturi (deja discutat) coldpleice bat spoturile cu Usain Bolt. Răspunsurile la întrebările Unimediei (chiar dacă în ultima zi, ce cred eu că l-ar fi dezavantajat mai mult decît avantajat) sunt ferme și uneori extrem de pragmatice (Da, noi ținem sigla pentru că aduce voturi, dar ea nu ne mai reprezintă).
De ce e bine?
 • Pentru că asta, aș vrea eu, ar trebui să fie un wake-up call pentru toate partidele; dar în special cele democratice, cu care tind(em) să ne asociem mai mult. Wake up pentru că arată clar (1) că alegătorii PCRM-ului nu sunt doar ruși și boșorogi (2) că lumea începe să-și valorifice votul mai mult, iar în acest context ’răul cel mai mic’ nu mai apare decisiv (3) consecința acestei evaluări (mai ales la tineri) e că mai bine nu se votează decît votat din obligație pentru că (4) vechea obligație nu mai există. Înainte ni se cerea să credem că ’comuniștii nu trebuie să ajungă la putere’ pentru că ei sunt balauri răi care mănîncă carne de democrați. (a) diferență mare între balaurul comunist și democrat nu s-a văzut iar (b) serios? Adic serios comuniștii amu o să împingă unirea cu Rusia și o lege benzi albe celor ce sunt contra lor? (5) din lipsă de alternative (vot contra tuturor), ’votul contra tuturor’ e ori ne-votul ori invalidarea buletinului de vot (despre asta altădată).
 • Pentru că asta înseamnă că electoratul moldovenesc începe să înțeleagă că votul lor nu e pentru partide, ci pentru ei. Nu noi trebuie să ne alcătuim motive pentru ca să votăm partidele ci partidele trebuie să ne dăie motive pentru a-i vota. Iar motivul unic din ultimii ani e ’comuniștii sunt mai răi ca noi, nu trebuie să lăsăm ciuma roșie să ia puterea’ devine impotent. Adic serios – voi ați avut șansa să nu lăsați ’ciuma roșie’ să mai ia (vreodată) puterea. Sunteți doar la guvernare: aveți mijloace de administrare, resurse media și tehnice, bani și șanse. Nici o pulă.
De ce moarte?
 • Pentru că dacă Dorin pierde, PL-ul nu mai are nici o șansă. Încet, încet o să se stingă. 10%. ș-ap 8. ș-ap 6. Ș-ap nu mai trece bariera. Nu contează dacă Dorin va fi primul pe listă. E un partid fără de viitor pentru că electortul său e stabil și unic iar mesajul lor nu e atît de puternic ca să atragă pe alții. Și n-au resurse, ca alții.
De ce rău?
 • Pentru că ’binele’ de mai sus nu se va întîmpla. Partidele nu se vor reforma, liderii monștri nu vor pleca, strategia de PR și comunicare nu se va schimba.
E uimitor cum în Moldova poți sesiza creșterea electoratului (el înțelege mai bine votul său și puterea votului său), însă nu observi creșterea corelativă a partidelor în acest context (adaptarea).
Concluzii?
 • Hmm.. pe 31 probabil nu va fi sărbătoare și bradul nu va fi pus pe 25. Dar și la astea două am dubii. În orice caz, nu multe schimbări și consecințe. Poate doar că DODO va fi următorul președinte.
Advertisements

7 thoughts on “Moarte(a) liberalilor. Sau despre ultimul bastion al libertății.

 1. h 3 de m..punct
  ”Adic serios” – “campanie bună, spoturi bune, discursuri bune sau să se detașeze de greșelile partidului într-un mod direct și constructiv.” ?
  adica de lasat totu si – na poftim toate astea? clasa politica, care este, sa inceapa sa…? de pe data de..13,14… nu,16. nu, trebuie impar, ca par nu-i norocos – 15. de pe 15 sa se detaseze…
  “Iar dacă la toate aceste capitole trebuie de dat vreo notă, cred că DODO iese la fiecare în față….”
  tu te uita-te tu tu ce-ai scris?!
  sau ma rog, dvs., va uitati-va…
  m?
  care?
  spoturi?!
  raspunsuri?!
  sigla?
  ferm și uneori extrem de pragmatic?
  asta cintareata cheala, da?
  ..ca daca aishtea nici o pula, mutatis mutandis. trebuie ca-s mai pragmatici ceilalti,
  daca aishtea nu.
  daca aishtea-s cu bradu si cu 31 dar nici o pula, apoi ceilalti fara 31 dar tot cu bradu – ap ei da? da?

  ap nu.
  pentru ca unii-s balauri afirmati, consacrati, recunoscuti, cu sau fara sigla, pragmacici si fermi sau nu. balauri. baubau.
  iar ceilalti trebuie sa-si depaseasca conditia de “nici o pula”, abia atunci, nu se stie cind, dispunind, la rindul lor, de statusul de balaur sau de un altul, pot fi considerati ca atare. po boku spoturile si discursurile.

 2. h 3 de m..punct = hmmm…

  p.d.o.p. nu e relevanta evaluarea per se a prestatiilor concurentilor pe criterii consacrate – gen: program, spoturi, promisiuni, dezbateri…
  a) pentru ca nu-s credibili, mai ales dodon cu agitatia lui v polizu bednyh(comeon…), cu toate interviurile pentru unimedia asa si pe dincolo si “pragmatism”…
  b) pentru ca 1 ii reprezinta pe commici, un dead end, iar 2 alianta, care “n-a facut nimic”.

  nici unul dintre ei nu merita ales, “merita doar doamna” ;-)
  de asta nici “note” nu merita.

  p.d.a.p. – necesitatea alegerii oricum, indiferent de cine si de ce nu merita.
  aici simplu cantitativ alianta nu merita mai putin. si atit.

  iar ce-o fi cu electoratul moldovenesc si cit o fi de evoluat ramine de vazut, poate de mai tras un exit poll ceva.. sau de consultat horoscopul si de mers la biserica mai des.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s