*PĂRINTELE TELEVIZIUNII*


Vladimir K. Zworykin – THE FATHER OF TELEVISION.

EU NU CRED că tu știai de un asemenea ciuvac. EU NU CRED că tu în genere știai că Wikipedia are o listă întreagă de fathers & mothers of something. Eu cred că tu ai auzit de Bell, care a avut ce-a avut cu radio (nova?)… ai auzit de Gagarin, primul om care a zburat pe Lună cu un câine Chaika, în formă de mașină de nuntă (câinele, în sens că). Și cred că, poate, ai mai auzit de Ștefan cel Mare, poet și scriitor Marocan, care a devenit cel mai mare român pentru că românii îs complexați și numai noi avem adevăratele valori JOS GRAFIA CHIRILICA SUS FUSTA NU MAI MERGETI LA ELIPILI!

Mai mult. Eu cred că tu crezi că eu cred că tu ești prost. Greșești.

Revenind la Zworykin. Ciuvakul este pur și simplu superb. Un om care a creat neostenit. Fără a fi naiv, fără a urla din rasputeri niște neadevăruri, fără convulsii – foarte calm și foarte целеустремленный. Sau chiar TELEустремленный, aș îndrăzni eu. Zworykin mergea acolo unde visele, ideile sale puteau căpăta o formă. El simțea și știa că nu trebuie să se oprească. Încă din anii copilariei, când în Murom, orașul lui natal, câțiva domni au început să instaleze telegraful (scrierea la distanță) și telefonul (sunetul la distanță), el era mânat undeva. Atras, împins, înjghebat. Adesea în belea, ce-i drept. Însă anume nenorocul era cel ce-i purta norocul.

Începutul celui de-al doilea război mondial, îl găsește pe Zworykin în Europa – acesta a mers la un congres științific. În timpul unei pauze, a devenit clar faptul că Marea Britanie a intrat în război. Congresul a fost întrerupt, trebuia urgent să se întoarcă în Statele Unite. Pentru participanţii din SUA, a fost comandat un vas întreg spre New York, vaporul “Athenia”. În ultimul moment, Zworykin a decis să aştepte cursa următoare: el a lăsat bagajele, şi să plece fără a avea haine de seară la el, era inacceptabil. Așadar, încă o dată, soarta era de partea lui: vaporul “Athenia”, în a doua zi de înot, a fost atacat (și înecat) de nemți în Oceanul Atlantic.

Vladimir Zworykin

Vladimir Zworykin, ținând în mână invenția care l-a făcut celebru - iconoscopul

De Zworykin am aflat datorită lui Anatol Durbală. Despre Zworykin am aflat din filmul lui Leonid Parfyonov. Filmul are două părți, îl găsim pe torente, dar îl privim cu o mică nedumerire. Nedumerire, care de fapt e un fel de “cruce” a oricărui film de-a lui Parfyonov. Te uiți la ecran și nu prea îți dai seama la ce să-ți concentrezi atenția – la Parfyonov și alura lui captivantă sau la montajul excepțional.

Lecția pe care ne-o dă Zworykin este următoarea:  Ceea ce gandești și vociferezi are o mare putere în timp. Are o mare putere în tine. Cuvintele au o forță enormă.  Se pot materializa, arăta în fața ochilor. Un singur fir de idee poate căpăta forma unui copil neascultător, viitor dictator, acaparând teritorii și oameni. Ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să se întâmple e o frază pentru cei care iși doresc ceva foarte mult dar încă nu știu ce lasă în urmă: amintirea lor sau amintirea creației lor.

Vladimir Zworykin a trecut prin două războaie mondiale. Era vânat de sovietici și dorit de americani. Ignora legile strâmbe (vezi Utilitarismul lui Bentham) și oamenii care nu-l puteau ajuta cu nimic. Toată lumea l-a plâns când a plecat, dar nimeni nu l-a văzut plecând de fapt. Și asta pentru că el nici nu a murit, el s-a retras tot așa cum o face și lumina într-un iconoscop.

Vjjjneaaaaau! Și gata!

Advertisements

4 thoughts on “*PĂRINTELE TELEVIZIUNII*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s