Demers parvenit la redacție


Directorului-fondator al Liceului Român- Englez,

Dna Iuliana Gorea Costin

SCRISOARE OFICIALĂ

Stimată Doamnă director-fondator al Liceului Român-Englez „Mircea Eliade”, subsemnaţii, profesorii Liceului Teoretic „M. Eliade”, părinţii acestui liceu, absolvenţii liceului, ne permitem să amintim că această Instituţie de Învăţământ a fost înfiinţată de regretatul Nicolae Costin şi de către Dumneavoastră, în calitate de director-fondator.

În sprijinul principiilor şi scopului pe care vi l-aţi propus la deschiderea acestei instituţii – creşterea şi educarea unei elite naţionale libere de prejudecăţi – au venit cei mai buni profesori şi cei mai buni copii din oraş. Atmosfera în liceul „M. Eliade”, în perioada aflării Dvs. la conducere, era una democratică ce sprijinea iniţiativa şi respectul pentru personalitatea umană, aţi reuşit să creaţi relaţii armonioase la capitolul elev-profesor, profesor-profesor, părinte-profesor, exact ceea ce presupune învăţământul modern. Liceul, în perioada respectivă, a atins cele mai înalte performanţe.

După plecarea Dvs., în special, în perioada guvernării comuniste, dar şi după instaurarea unei guvernări democratice – AIE, Liceul Teoretic „M.  Eliade” continuă să se afle într-o criză profundă, ce se datorează unui conflict de durată între directoarea E. Grâu şi membrii administraţiei, profesorii liceului, care nu mai pot suporta stilul dictatorial, abuziv, vulgar şi corupt al directorului.

Se asistă, cu bună ştiinţă, la distrugerea efectivă a celui mai bun liceu din R. Moldova, instituţia care a dat R. Moldova, dar şi lumii întregi unii dintre cei mai buni specialişti.

Atmosfera în liceu rămâne una de infern pentru că CINEVA este interesat în menţinerea în funcţie a unui director, care a adus cele mai grave prejudicii de imagine instituţiei prin:

–          Instaurarea dictaturii minciunii, intrigii şi calomniei în liceu;

–          Distrugerea morală a profesorilor, încălcarea dreptului profesorului la opinie;

–          Provocarea, intimidarea şi ameninţarea profesorilor şi elevilor;

–          Umilirea şi alungarea celor mai buni profesori din liceu (toată catedra de l. engleză etc.), înjosirea profesorilor pensionari, prin metode inumane, inadmisibile pentru un director al unei instituţii de învăţământ, intimidarea foştilor absolvenţi ai acestui liceu, (cel mai recent exemplu: dl. Anton, profesor de informatică, la 01 septembrie 2011, a insultat un grup de absolvenţi, pentru că au îndrăznit să-şi viziteze profesorii) etc.;

–          Lichidarea metodică a celor mai frumoase tradiţii ale liceului „M. Eliade”: expulzarea manifestărilor Zilele Mircea Eliade, distrugerea muzeului „M.Eliade”, interzicerea imnului liceului, lichidarea corului liceului, lichidarea ansamblului etnofolcloric, lichidarea revistei liceului, monopolizarea orelor opţionale şi a cercurilor etc.;

–          Repartizarea orelor la discipline şi a celor opţionale după bunul plac, creând intenţionat tensiuni, urmărind scopul hărţuirii morale a profesorilor;

–          Lichidarea intenţionată a claselor, pentru a pedepsi profesorii, deşi sunt foarte mulţi solicitanţi de a studia la liceul „M. Eliade”;

–          Neconlucrarea cu membrii administraţiei liceului, timp de 14 ani nu s-a convocat nici o dată Consiliul Administrativ al liceului, care a existat doar pe hârtie;

–          Luarea tuturor deciziilor, unilateral, fără vreun proces verbal;

–          Incapacitatea de a conlucra şi de a dialoga cu profesorii liceului, unica metodă fiind ridicarea tonului şi intimidarea, fapt ce se răsfrânge nefast şi asupra copiilor;

–          Lichidarea Fundaţiei „M. Eliade”şi reorganizarea în „Proexcelenţa”, pentru a camufla imensele fraude financiare, apoi lichidarea şi acesteia, din proprie iniţiativă, fără să fie anunţaţi părinţii şi profesorii-fondatori, membri ai fundaţiei, fără a convoca o şedinţă, la care să fie prezenţi 2/3 din contribuabili.

Vă informăm că despre acestea şi alte lucruri, incompatibile cu funcţia de director al unei Instituţii de Învăţământ, am informat, în nenumărate rânduri, Ministerul Educaţiei şi DGETŞ, Sindicatele de ramură, Primăria mun. Chişinău etc.

Stimată Doamnă Iuliana Gorea Costin,

O lume întreagă se eliberează de dictatură (între care şi Egiptul, Libia…). Suntem în secolul XXI, dorim să muncim cinstit într-o atmosferă normală, paşnică, conduşi de regulile democraţiei şi bunei-cuviinţe.

În numele memoriei soţului Dvs., regretatului Nicolae Costin, a dăruirii cu care aţi fondat acest liceu, Vă rugăm, să Vă implicaţi în soluţionarea acestui conflict, în scopul salvării liceului de dictatură, teroare şi, într-un final, de dispariţie.

O Ţară liberă nu se creează cu robi!

8 thoughts on “Demers parvenit la redacție

 1. Sint parintele unui elev al liceului “M. Eliade”, si subscriu totalmente acestei scrisori. Haosul care persista in acest liceu ne-a afectat si pe noi: clasa in care studia copilul meu a fost desfiintata cu 2 saptamani inainte de inceperea anului scolar. Adminstratia liceului nici nu s-a sinchisit sa consulte si sa informeze parintii despre acest fapt. Este un fapt revoltator, inadmisibil pentru un liceu care se considera elitist.

 2. Cea mai mare prostie care am vz vreodata! unica schimbare sunt interzicerea orelor particulare si sa inteleg ca aceste doamne nu mai stiu ce sa mai faca ca sa se razbune si sa pateze meritele directoarei.Logic ca acel cineva care o sa citeasca articolul va crede din lipsa informarii. Concluzia mea: Invidia e prea mare….pur si simplu, rusine!

   • Cacofonia este cea mai mare prostie pe care a putut s-o descopere vreodata lingvistica romana. Desi mai este definita si in alte limbi, nimeni nu-i acorda importanta asa cum o trateaza vorbitorii de limba romana. Acestia o adora si nu rateaza niciodata ocazia sa devieze de la subiect si sa-si reproseze unul altuia ca tocmai au folosit-o. Ganditi-va cat timp si energie se pierd ca urmare a acestor obsesii de a evita cacofonia sau de a prinde pe interlocutor ca n-a evitat-o. Daca va place sa spuneti ca viata e prea scurta, ar trebui sa va fie indiferent cand spuneti “biserica catolica” sau “banca comerciala” ca cartea n-o sa fuga de voi. Succes cu demersul!

 3. Au trecut multi ani de cind a absolvit feciorul meu aceasta instututie de invatamant. Mai biune zis, renumita Doamna Griu a facut tot posibilul, pentru ca baiatul meu sa nu mai mearga acolo. Pestele se strica de la cap. Personal, am o lista enorma de parinti si copii, care pot subsemna acest articol. Sunt si eu pedagog, dar astfel de persoane ca Doamna director nu am mai intilnit. Locul Dumneaei nicidecum nu e intr-o institutie de invatamant….O urasc din tot sufletul. Imi inchipui ce fericita se simte, doar o uraste o lume intreaga. Imi ramine doar sa ma bucur de soarta ei…….

 4. Ruslan (clasa a 9-a “Z” Zinaida Cupcea)
  Intr-adevar sunt mirat de faptul cum unele persoane pot calca in picioare si scuipa in sufletul multor generatii care au construit un ideal si care au pus un punct de refer…
  Dupa plecarea d-nei Costin s-au schimbat multe, dar toate porcariile se faceau pe ascuns, acum insa nu mai este nici un pic de rusine…
  Totusi speranta moare ultima si sper foarte mult ca aceste persoane vor plati pentru toata murdaria care au adus-o acestui liceu si acestei tari!!!

 5. Sunt o fosta eleva a acestui liceu. Am invatat in el chiar de la deschidere si am apucat perioada lui de aur. Dna Iulia Costin a fost pentru noi nu doar directoare, ea a fost pentru noi tot ce poate fi un dascal: psihlog, pedagog, prieten. Intr-un cuvant – un lider adevarat. Atunci cand tinea un discurs nu se auzea o musca, noi nu pur si simplu o ascultam, noi o mancam din priviri si din urechi si atunci cand mergea pe culoare, toti se fereau sa-i cedeze drumul si asta nu din obligatie sau din frica, ci dintr-un respect profund. Cu parere de rau, am apucat-o si pe dna Grau, ce-i drept ultimii 2 ani, Slava Domnului, dar am reusit sa vad cum a inceput sa distruga liceul, cum se instaureaza coruptia. De fapt am un singur cuvant pentru tot ce facut dna Grau – bezpredel, scuzati ca in limba rusa, dar e cel mai elocvent in acest context. Dna Grau m-a facut pe mine sa nu doresc sa-mi duc copiii acolo si asta din urmatoarele motive: 1. nu se face scoala asa ca pe timpuri, cei mai buni profesori fiind nevoiti sa plece si doar cativa au mai ramas (probabil cei mai devotati principiilor pentru care s-a pledat la deschiderea liceului). 2. CORUPTIA pe care dna Grau nestingherit a instaurat-o si o mentine in liceu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s